БУКУРЕШТ – НОВА ГОДИНА 2018 – Автобус

Букурешт…познат по своите широки булевари со долги дрвореди, славните Belle Epoque згради и репутација за висок живот (што во 1900 год. го заработил прекарот на “Мал Париз”), Букурешт, најголемиот град и главниот град на Романија, денес е oживеана и пазарна метропола. Романската легендата вели дека градот Букурешт е основан на бреговите на реката Дамбовита од овчар по име Букур, чие име буквално значи “радост”. Наводно, неговото свирење на флејта и играње го воодушевувало народот и трговците, како и лозјата со вино во околината кои ги умилкувал и во кои уживале, па со тоа и му го дале името на ова место.

Галерија

Програма на патување

Забелешки